New guest cottage for a listed building in Carnforth

We replaced disused outbuildings in Carnforth, on the Yorkshire border, with a new-build, separate guest wing for a grade-II listed home – with careful consideration of the conservation area setting and village vernacular. It is also fully accessible for wheelchair users.

PROJECT DETAILS:

PHOTOS – NEARING COMPLETION:
BACKGROUND:
The owners of this charming former village courthouse wished to create new guest accommodation at their home, without disturbing the grade II-listed structure of their 17th-century main house. They therefore asked us to look at repurposing the disused outbuildings within their plot, which were built during the 20th century and had fallen into disrepair.
PHOTOS – SITE AND CONSTRUCTION:
OUR BRIEF:
To create new residential accommodation incorporating living space, sleeping quarters and bathroom facilities, in a style to complement the main house, garden and beautiful rural views. Our clients wished to maintain the L-shaped layout of the existing outbuildings, as they liked the courtyard that this created upon entry to the property. They were also keen to achieve a traditional look that was in keeping with the original house, but with contemporary touches – particularly the side of the structure that would face the garden. We also had to carefully consider the development’s location within a conservation area, using appropriate materials and other sensitivities.
OUR DRAWINGS:
SOLUTION:
We worked closely with the client to create a design to meet the brief, including:

  • A living space with glazed doors onto a patio, making use of the view over the garden and fields beyond
  • A kitchen area within the living space, for guest convenience – including a small breakfast bar with a window onto the garden
  • A wet room with toilet, basin and shower
  • A good-sized double bedroom that will fit a king-sized bed (or two single beds) and utility cupboard
  • An entrance across the courtyard from the main house, for easy access with a ‘separate’ feel
  • Wheelchair access and turning space throughout, for visitors with special needs
  • Provision for a wood-burning stove in the living area, with a flue on the least-visible side of the property
  • Externally, a subtle log store and also a tool shed, to maintain existing facilites
PLANNING APPLICATION & BUILDING REGULATIONS COMPLIANCE:
Our planning application included detailed plans and elevations, along with a heritage statement to address issues raised by the development’s location within a conservation area (and position beside a grade-II-listed building). It was approved by the local authority, along with our building regulations application.
< Back to PROJECTS & NEWS