Heritage Residential

Planning permission secured for a seafront house in Cleveleys

We worked with the owner of this striking four-bedroom house near Blackpool to create two more bedrooms and a new, generously proportioned living and kitchen space, with stunning views out to sea from a large new sun terrace.

PROJECT FACTS:

BACKGROUND:
Period conversion in Lancashire

This early 20th-century house was built by a former tea baron, who wished to replicate a residence he’d seen in France. He named it ‘Cherbourg’, in honour of its inspiration.

Though not a listed building, it is a local landmark in Cleveleys, having always stood proudly on its own as more modern developments have happened around it.

BRIEF:

The current owner was keen to:

  • Create more living space over two floors
  • Improve the kitchen facilities, which were partly subterranean and therefore not well-connected to the living and dining spaces
  • Generally maximise the property’s incredible sea views
  • Add a garage
SOLUTION:
We carried out an initial site visit and survey; and discussed ideas with the client.

We then produced sketch plans for three options: (1) Extending to the side, (2) Creating a new semi-detached house next door and (3) Creating an additional new detached house on the plot.

The client chose our extension design, which would create a six-bedroom home with vastly improved living space, including:

  • An extended living room with large, glazed bi-folding doors onto a new large terraced area, capturing elevated views of the Irish sea beyond
  • A new kitchen at first-floor level, adjacent to the existing dining room and living room and also benefiting from sea views
  • A link from the kitchen and living space to the rear garden, via a new double-height stair to the ground level

RESULTS:
We drew up plans and elevations and submitted a planning application in January, which was approved in March 2017 (exactly eight weeks).

There were two main planning risks to consider, which we successfully mitigated:

Design – The development had to be appropriate for the site’s prominence and the age of the property, so we reflected this with a thoughtful, respectful design. The extension was set back from the line of the existing house and the massing of the new extension was lower than the existing house. Plus, materials were specified to match the existing house, as was the size and design of the new fenestration (windows). This presented a complementary contrast with the proposed open-plan, contemporary interior of the new extension.

Flood zone 2 – The development site lies within a medium-risk area, so we tailored the design to ensure the new living accommodation was created at first-floor level (above the potential flood level), with flood risk measures to be included in the fit-out. We also completed a flood risk assessment for the project.

Our client said: “Thank you for all you have done. I love the plans that Mark drew and I will be recommending him should the opportunity arise.”

< Back to PROJECTS & NEWS